Denna helg har varit en riktig agilityhelg.

Har lite dåligt samvete för att vi inte har tränat någon lydnad. Hur ska vi någonsin bli redo för tävlingsstart i lydnaden när jag de senaste 6 månaderna bara har tränat ett tjugotalet pass? Skärpning nu.

Men agilityn är så rolig och vi har ett så underbart träningsgäng i Växjö. De flesta är precis lika nördiga som en annan(vissa är till och med ännu nördigare!). Det är så roligt att träna med andra som tränar för att tävla, som vill klura ut de bästa vägarna, de tydligaste signalerna och vill detaljgranska varje steg som tas av både hund och förare.
Lydnadsgänget är jättetrevliga, men i agilityn så nördar vi på en annan nivå och vi gör det tillsammans J. Ljuvligt helt enkelt.

Vi var ett litet gäng som hade hyrt lilla ridhuset för ett extrapass i lördags. Banan valdes tidigare i veckan och fredagskvällen spenderades hemma hos Lina med banskiss och pizza. Japp, det är vad jag kallar en lyckad fredagskväll. Glöm krogen! Att analysera sönder banskisser är så mycket roligare.

Väl på plats, med byggd bana, så gick vi igenom varje kombination gemensamt och sedan började det. Vi testade olika varianter, försökte lära in svängar som vi inte tidigare hade testat och filmade, jämförde och resonerade. Agilityträning när det är som bäst! Vi hade även sällskap av några lovande unghundar som mest kände på miljön, vilket de gjorde med bravur. Ska bli så spännande att se de små på banorna nästa vinter/vår.
Lite bonus var att det var klart övervägande andel Working kelpies på lördagens pass. Hela fem stycken! Plus en Austrailian kelpie J. Sedan fanns det en border collie, en sheltie, en pumi och en liten svart spetts.  Gemensamt för alla var farten. Den ena hunden mer taggad än den andra.

Sookies syster Trolla var där och det är alltid lite extra roligt att se syskonen träna. Trolla är så himla duktig och det kommer att bli så roligt att åka ut och tävla tillsammans framöver.

Vi har agilityträning på söndagar i det  större ridhuset, med ett lite större antal förare. Dessvärre så var det ridhuset sönderharvat så vi fick flytta över till lilla ridhuset. Vi beslutade då att bygga upp lördagens övning även för söndagens gäng, vilket innebar att några av oss fick träna ännu lite mer på den… vet inte riktigt om det hjälpte i slutändan…

Det som var häftigt att se på söndagen var hur de hundar som har en annan fart på banan löste svårigheterna. Det som vi med lite snabbare hundar hade svårt att hinna placera oss på fixade dessa galant. Farten är inte alltid en fördel.

Extra glad är jag för att vi fick möjlighet att testa på de svängar som jag sett mer rutinerade förare fixa på lördagen (läs Lina och Susanne). Det underlättade att se dem på film innan vi försökte själva. Blindbyte i staket (det som vi trodde var en tysk) kändes riktigt bra. Lite roligt att den fungerade så fint på söndagen då vi knappt satte den på lördagen. Dubbelt blindbyte klarade vi inte ens av att testa på lördagen men satte faktiskt två gånger på söndagen. Fortfarande med en överdriven sväng ut förbi hinderstödet, men helt klart en ok början.

Nästa helg ska vi äntligen åka iväg på vår första helgkurs för Annica Aller. Jag är så förväntansfull och hoppas kunna få med mig massor med bra saker att träna på så att Sookie blir ännu säkrare på vad det är jag vill att hon ska göra.

Det jag vet att vi behöver arbeta med är kontaktfälten. Hon har en bra fart och förväntan men måste få till ett beteende vid gungan och balansbommen (även A-hindret, men det har vi inte i ridhuset)
Det blev tydligt att jag glömt av att sätta två olika kommandon för gunga och balansbom när Sookie sprang lite trevande upp för balansbommens uppfart och sedan gasade järnet när hon insåg att den inte skulle slå över. På gungan behöver vi jobba på att hon stannar tills den slår i.

Vi har även haft bekymmer med att inte kunna svänga riktigt snävt efter tunnlar så det arbetar vi vidare på. Testade att lägga in kommandot BACK på söndagen och det fungerade fint. Nu ska vi fortsätta att träna på att särskilja på fram och back efter en tunnel.

Slalomen har jag backat lite i träningen på. Jag är tillbaka och stöttar henne eftersom hon börjat bli osäker och gå ut efter 10 pinnar. Vi ska sätta dit kompostgaller och repetera lite slalom med bakombyten och andra placeringar av mig vid slalomen. Hon har ett jättefint tempo och rörelsemönster så det kommer nog att ordna sig när hon förstår att hon ska göra klart hela hindret, oavsett vart jag befinner mig.

Sist, men inte minst. Så behöver jag klura ut varför hon ibland tar i överdrivet mycket för att komma över ett hinder. Har sett att hon slår över med ryggen vid landning på lägre hinder och nu börjar jag se det även på 40-45 cm höga hinder. Har klurat lite med en klubbkamrat kring varför och har lite tankar på hur vi kan arbeta med det hela. Är osäker på om det är ett problem, men det känns som att det kan slita onödigt mkt på ryggen. Tycker att språngkurvorna är bättre på mediumhöjden )jämfört med när vi körde på låga hinder) men ibland så händer det att hon tar i lite väl mkt, även där. Behöver nog få ngn att titta på hennes hoppteknik i bana och i studskombinationer…

 

Lördagens filmer

 

 

 
Detaljstudie av ett väldigt långt hopp. 
 
 
Söndagens filmer
 
 
 
Snäv sväng efter korta tunneln på söndagen
 
 
Sista loppet på söndagen. Lite för laddad hund :)
 
 
blindbyten,

Kommentera

Publiceras ej